Voščilo za birmo

 

»Kako napisati voščilo za birmo?« si belimo glavo, ko birmancu kupimo Sveto pismo ali drugo birmansko darilo in bi želeli napisati voščilo ali posvetilne besede.

Nisi edini, ki ne najde pravih besed in ne uspe razviti ustreznih misli, primerneh za voščilo za birmo. Težava in zagata je še večja, če moramo napisati več različnih voščil.

Ni potrebno, da v posvetilu, voščilu, čestitki ali besedah, ki jih izrečeš birmanu, razvijaš posebno visoke teološke misli ali na papir izlivaš literarne verze in rime. Pomembno je, da zapisana misel sledi pomenu birme.

V nadaljevanju ponujam nekaj nasvetov, kako se lotiti pisanja voščila, ki ga namenjamo birmancu.

Obred birmovanja

Med podelitvijo birme birmovalec (najpogosteje je to škof) moli z besedami, s katerimi se nad birmance razlije Sveti Duh. Iste ali podobne besede in misli, lahko uporabiš, ko sestavljaš voščilo.

Pri obredu birmovanja škof moli:

Predragi, prosimo vsemogočnega Boga Očeta, naj nad te svoje posinovljene otroke, ki so bili pri krstu prerojeni za večno življenje, dobrotno razlije svojega Duha, ki naj jih potrdi z obiljem svojih darov in jih po svojem mazijenju naredi še bolj podobne Božjemu Sinu Kristusu.

Potem  iztegne roke nad skupino birmancev in nadaljuje molitev s temi besedami:

Vsemogočni Bog, Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa, te svoje služabnike in služabnice si pri krstu prerodil iz vode in Svetega Duha in jih rešil greha. Pošlji jim Svetega Duha Tolažnika, podeli jim duha modrosti in umnosti, duha sveta in moči, duha vednosti in pobožnosti, napolni jih z duhom Božjega strahu. Po Kristusu našem Gospodu.

V tej škofovi molitvi je zajetih vseh sedem darov Svetega Duha, ki jih birmanec prejme.

Birma in Katekizem katoliške Cerkve

V Katekizmu katoliške Cerkve je nekoliko bolj teološko  zapisano, kaj dejanje izlitja Svetega duha prinaša birmancu. Prinese mu rast in poglobitev krstne milosti in ga:

  • globje zakorenini v božje sinovstvo, ki mu daje klicati »Aba, Oče«;
  • globje zedini s Kristusom;
  • poveča v birmancu darove Svetega Duha;
  • spopolni njegovo povezanost s Cerkvijo;
  • podeli birmancem posebno moč Svetega Duha, da bi z besedo in dejanjem kot resnične Kristusove priče širili in branili vero, da bi srčno izpovedovali Kristusovo ime in se ne bi nikoli sramovali križa.

Kakšno od teh milosti, ki jo birmanec prejme med sveto birmo, lahko v voščilu posebej izpostaviš.

Besede in verzi iz Svetega pisma

Voščilo za birmo lahko začneš s kakšnim citatom iz Svetega pisma. Med spodnjimi vrsticami je nekaj primerov iz Stare in Nove zaveze, ki so primerni za birmo:

Gospodovo ime je utrjen stolp, pravični se zateka vanj in je na varnem (Prg 18,10).

Zaupaj v Gospoda z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj. Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze (Prg 3, 5-6).

“To sem vam povedal, da bi imeli mir v meni. Na svetu imate stisko, toda bodite pogumni: jaz sem svet premagal.” (Jn 16,33).

Bog nam ni dal duha boječnosti, temveč duha moči, ljubezni in razumnosti (2 Tim 1,7).

Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori Gospod: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje (Jer 29,11).

Gospod je moja luč in moja rešitev, koga bi se moral bati?Gospod je trdnjava mojega življenja,pred kom bi moral trepetati? (Ps 27,1).

Vse zmorem v njem, ki mi daje moč (Fil 4,13).

Zgornje besede in svetopisemski verzi izražajo moč, ki naj jo birmanci najdejo v Bogu in se nanašajo na upanje, ki ga Bog skozi svetopisemske besede obljublja tistim, ki mu sledijo.

Voščilo za birmo – 4 najpomembnejši nasveti

  1. Najprej pokliči na pomoč Svetega Duha in ga prosi naj ti On pove, kaj želi, da zapišeš in sporočiš birmancu.
  2. Bodi preprost in ne dolgovezi. Ne trudi se z globokimi mislimi. Zapiši nekaj, kar tudi ti čutiš v sebi in konkretno želiš birmancu.
  3. Ne »pridigaj«, poučuj ali opominjaj. Spodujaj in izrazi zaupanje v načrte, ki jih ima Bog z mladim fantom ali dekletom.
  4. Uporabi dele molitev in svetopisemskih odlomkov, ki so navedeni zgoraj ali pa izberi druge, po lastni izbiri.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.