Uvod v mašo – prvo sveto obhajilo

 

Uvod v mašo

Poleg duhovne priprave otrok za prejem prvega svetega obhajila (o tem sem pisal v tem prispevku), so starši zadolženi še za sooblikovanje svete maše: uvod v mašo, branje beril, uvod v Oče naš, uvod v pozdrav miru,  zahvala župniku, katehistinjam …

Postaviti se pred mikrofon pa ni vedno lahka naloga. Posebej za nevešče nastopanja pred množico ljudi.  Tudi prezbiterij in  prostor okrog oltarne mize za večino ni najbolj domače okolje.  Največja težava pa je, s kakšnimi besedami  nagovoriti zbrane.

Tokrat bom ponudil nasvete, kako pripraviti uvod v mašo.

Uvod v mašo – praktični nasveti

Uvod v mašo je na vrsti takoj po križu in ko duhovnik reče: »Gospod z vami« in zbrani verniki odgovorijo: »In s tvojim duhom«. Zato je primerno, da tisti, ki je zadolžen za uvod v mašo sedi čimbolj spredaj in na robu klopi. Če prvoobhajanci pridejo v cerkev v procesiji skupaj s starši, je najbolje, da gre bralec uvoda že takoj v prezbiterij, v  bližino ambona in tam počaka, da se zaključi uvodna pesem  in duhovnik začne mašo.

Upam, da ne bo zvenelo bogoskrunsko, če predlagam, da pred oltarno mizo ne pokleknemo. Dovolj je, če se za hip ustavimo in se spoštljivo poklonimo z zgornjim delom telesa. Sploh, če se nam od treme in vznemirjenosti malo tresejo kolena, ki niso več tako gibčna, kot pri prvoobhajancih. Tudi ozka krila in visoke pete, ki si jih za to priložnost nadenejo mame, niso najprimernejša oprava za izvajanje “telovadnih” gibov. In to pred očmi javnosti, ki zre v nas. Moški pa itak vemo, da se je naša »gmašna« obleka skrčila od takrat, ko smo jo zadnjič oblekli.

Ko pridemo pred ambon in mikrofon moramo biti dovolj glasni. Govoriti moramo počasi in razločno. Če smo nevešči javnega nastopanja, pa tudi sicer, je bolje, če imamo pred seboj listek, na katerem je napisan naš tekst. Tudi, če ga znamo na pamet. Človek nikoli ne ve, kdaj  ga trema ali kakšna druga okoliščina zmede in se mu jezik zaplete.

Prvo sveto obhajilo uvod v mašo

Uvod v mašo – vsebina

Poleg “pravilne tehnične izvedbe”, mora biti uvod v mašo tudi vsebinsko pripravljen.

Uvod v mašo je nekakšen pozdrav, ko prisotnim zaželimo dobrodošlico in poskusimo ustvariti vzdušje in veselje, da smo se zbrali. Pri prvem svetem obhajilu razlogov za veselje ne manjka, zato tega ni tako težko izraziti.

Večkrat se spomnim pravila, ki ga je v šali večkrat omenil pokojni župnik g. Igor Lovišček, ko nas je opozarjal, da uvod v mašo ne sme biti daljši od cele maše. To pomeni, da sodelovanja pri maši ne smemo izkoristiti za to, da bi drugim pokazali, kako zelo pametni in učeni smo. Po drugi strani pa se ne smemo bati, da bomo prekratki. Dovolj je že en sam preprost stavek, ki je izgovorjen iz srca. Vsi si ga bodo zapomnili in pričaral bo pravo vzdušje med prisotnimi.

Med spodnjimi vrsticami lahko preberete primer uvoda v mašo za prvo sveto obhajilo:

Današnja 7. velikončna nedelja ni običajna nedelja. Posebej ne za Blaža, Gaja, Jakoba, Leo, Matevža, Mašo, Niko, Saro in Veronko ter njihove starše, ki smo vznemirjeni ob dejstvu, da bodo otroci prvič prejeli sveto obhajilo – telo in  kri Jezusa Kristusa v svetem zakramentu.

Prvi prejem svetega obhajila je po krstu druga pomembna stopnička uvajanja v krščansko in velik praznik za družine otrok.

Naj bo današnja sveta maša tudi praznovanje in slavje vseh tukaj zbranih in vseh župljanov župnij, iz katerih prihajajo prvoobhajanci.

Izpostavljeni so naslednji poudarki:

  1. Gre za nedeljsko mašo, ki je posebna. Posebej pomembna za prvoobhajance in njihove starše.
  2. Pomen prvega svetega obhajila.
  3. Povabilo vsem prisotnim, da spraznujejo in se veselijo skupaj z družinami prvoobhajancev.
  4. Zaradi majhnega števila vernikov in otrok se ob večjih praznikih župnije združujejo. Zato ne smemo izpostavljati samo župnije, v kateri je maša, ampak tudi ostale, ki sodelujejo in iz katerih prihajajo verniki.

Upam, da sem kateremu  od staršev prvoobhajancev pomagal, da bo mirneje sprejel nalogo uvodnika v mašo med prvim svetim obhajilom.

Če imate še kakšen nasvet, predlog ali pobudo, jih prosim podelite z nami v komentarjih.