Prvo sveto obhajilo in starši

Čeprav se je postni čas šele dobro prevesil v drugo polovico, so ponekod priprave na praznovanje prvega svetega obhajila že v polnem teku. Vsaj v veroučnih klopeh, med kateheti in katehistinjami.

Kako pa starši pripravljamo svoje mlade kristjane na naslednji veliki korak njihovega verskega ali če želite, moralnega in duhovnega življenja? Smo kaj vznemirjeni ob dejstvu, da bo naš otrok kmalu prvič prejel sveto obhajilo – telo in  kri Jezusa Kristusa v svetem zakramentu?

Prvi prejem svetega obhajila je po krstu druga pomembna stopnička uvajanja v krščansko vero, zato je duhovna priprava otroka za ta poseben dan še posebej pomembna. Seveda je prvo obhajilo velik praznik za družino, zato je na mestu skrb za obleko, pričesko, pogostitev gostov, darila… Ne sme pa postati pomebnejša od že omenjene duhovne priprave. Večina staršev le to prepusti kar katehetom in katehistinjam, ki poslanstvo praviloma opravljajo zelo požrtvovalno. Prvoobhajanci so dobro poučeni o pomembnosti prejema svetega obhajila. Naučili so se, da se obhajilu bolj učeno reče evharistija, ki pomeni zahvala in da slovenska beseda obhajilo izhaja od glagola ob+hoditi. Ko prejmemo sveto obhajilo nas namreč Jezus obišče.

Toda, ali je priprava v veroučnih učilnicah dovolj za razumevanje pomena svetega obhajila?  Zavedati se moramo, da je priprava na prejem prvega svetega obhajila v prvi vrsti odgovornost staršev.  Starši smo najvplivnejše osebe v otrokovem življenju in otroci bodo bolj kot odnos katehetov, posnemali odnos mame in očeta do svetega obhajila.

Da se bomo starši, skupaj z otroci lažje osredotočili na pravi pomen in bistvo zakramenta svetega obhajila, v nadaljevanju ponujam nekaj preprostih nasvetov:

prvo sveto obhajilo in starši

Vzemi si čas za preprosto katehezo o svetem obhajilu.

Pri tem ne potrebuješ nobenega teološkega znanja:

  • Najprej otroku razloži, zakaj ti hodiš k maši.
  • Povej otroku , da se eno uro pred prejemom svetega obhajila postiš in ga povabi, da se postita skupaj. Razloži mu, da se s postom duhovno in fizično pripravljaš na prejem svetega obhajila – Jezusa v svoje telo.
  • Skupaj molita pred in po prejemu svetega obhajila. Tako bo otrok lažje spoštoval svetost in pomembnost trenutka prejema svetega obhajila.
  • Po koncu maše pelji otroka pred tabernakelj in tam poklekni. S takšno gesto boš otroka naučil, da je Jezus prisoten v sveti hostji in tam čaka do naslednje maše.

Pelji otroka k češčenju

Tako papež Janez Pavel II. kot njegov naslednik Benedikt XVI. sta otrokom  priporočala evharistično češčenje/adoracijo. Naj te ne skrbi, da otrok ne bo nič razumel in se bo nemirno presedal. Otroci lažje verujejo in sprejemajo dejstvo Jezusove prisotnosti v evharistiji, zato se pozitivno odzivajo na izkušnjo adoracije. Otroku samo razloži, da se bosta  za nekaj trenutkov vsedla pred veliko hostjo, v kateri je pravi Jezus in da se lahko z njim pogovarja o vsem, kar mu pride na pamet.

Pri teh “starševskih” pripravah ne uporabljaj teoloških izrazov, ki jih otrok ne razume. S preprostimi besedami in dejanji pokaži, da je Jezus prisoten v svetem obhajilu in da zaradi tega družina obiskuje svete maše.

Vabim vas, da komentirate zapisane nasvete in pripišete še kakšno osebno izkušnjo.

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.