prošnje pri sveti maši

Prošnje pri sveti maši

 

Prošnje pri sveti maši so, poleg beril, redna oblika sodelovanja laikov. Navadno so prošnje že sestavljenje in bralci jih samo preberejo iz knjige prošenj.

Pri večjih praznikih, kot so župnijska praznovanja, začetek in zaključek veroučnega leta, sveta birma in prvo sveto obhajilo pa navadno prošnje sestavijo verniki sami.

Nameni prošenj

Pri sestavljanju prošenj moramo upoštevati  nekatera navodila in napotke.

Nameni prošenj so:

  • za potrebe Cerkve (celotne cerkve, škofije),
  • za vladajoče in za blagor vsega sveta (za državne voditelje, za mir v svetu …),
  • za tiste, ki trpijo ali jih tarejo različne stiske (bolni, žrtve naravnih ali drugih nesreče…),
  • za potrebe župnije.

Ob posebnih priložnostih, kot je prvo sveto obhajilo, birma, poroka, se več  pozornosti posveti temu dogodku.

Začetek prošnje

Vse prošnje pri sveti maši naj bi se glasile na isto Božjo osebo (Oče, Sin, Sveti Duh), ki jo omeni že duhovnik v uvodu v prošnje ali kar na splošno na Boga. Tudi vzorci so lahko različni. Prošnjo lahko začnemo z Naj …, Prosimo za…, Gospod prosimo te… Lahko tudi najprej povemo en stavek (npr. Pri sveti birmi postanemo Kristusovi pričevalci…) in nadaljujejmo s prošnjo (npr. naj…, prosimo.. , podari …)

Večinoma so vse prošnje sestavljene po istem vzorcu. Osebno se mi zdi lepše in manj monotono, če vzorec spreminjamo in vsak bralec izbere svojega, ki se mogoče tudi bolj prilega sami izrečeni prošnji.  Recimo, prvo prošnjo začnemo z  Gospod, prosimo te…, drugi bralec začne z Prosimo za ..., sledi prošnja z Naj … in tako naprej.

Za isto  Božjo osebo  lahko uporabimo različna poimenovanja. Namesto, da začnemo vse prošnje z Jezus …, uporabimo še Gospod Jezus…, Jezus, sin živega Boga…, Jezus, naš odrešenik …, Jezus, dobri pastir…, Jezus, ti si pot, resnica in življenje, …

Tudi za Boga lahko uporabimo različne pridevnike: Dobri  Bog …, Večni Bog …, Ljubeči Bog …, Troedini Bog

Zaključek prošnje

Pri nas v Sloveniji je uveljavljen način, da po izrečeni  prošnji ne spodbudimo zbrane k odgovoru:  “Prosimo te usliši nas”. V večini držav bralec prošnje zaključi prošnjo z besedami:” Prosimo Gospoda“. Tako povabi vernike k vzkliku.

Nekoč sem pri maši z mednarodno udeležbo bral prošnjo v angleškem jeziku.  Kot je pri nas v navadi, prošnje nisem zaključil s povabilom k odgovoru. Pri maši so sodelovali verniki iz treh celin (Evropa, Amerika, Afrika) in nihče ni odgovoril. Izgledalo je tako, kot če pri branju berila na koncu ne rečeš:” Poslušali ste božjo besedo.”  Zagato je rešil mašnik, ki je po izrečeni prošnji vernike sam pozval  k vzkliku.

Slovenska liturgična komisija je ob izdaji Prošenj za vse potrebe iz leta 2004 zapisala, da lahko bralec, po vzorih iz drugih držav, doda tudi povabilo” Prosimo Gospoda”. Ne vem pa, če se je v kateri od naših župnij to že uveljavilo.

Prošnje pri sveti maši – nekaj nasvetov

1.Prošnje pri sveti maši naj bodo preproste in ne predolge ter stavčno zapletene. Že v prispevku Uvod v mašo – prvo sveto obhajilo sem pisal, da so najbolj všečne tiste besede in misli, ki prihajajo iz srca.

2.Pomembno  je, da  se prošnja ne izreče osebno, ampak mora veljati za vse zbrane ali vsaj za določeno skupino. Prvoobhajanec tako ne bo prosil za svoje starše, ampak za starše vseh prvoobhajancev.

3. Če starši pomagamo otrokom pri sestavljanju prošnje, moramo upoštevati otrokovo starost in način izražanja. Najlboljše je, da otroka spodbudimo, da sam razmisli, kaj bi želel prositi in mu potem pomagamo oblikovati prošnjo.

4. Pred mašo naj prošnje nekdo pogleda in preveri, če so vsaj približno ustrezne. Predvsem pa, da se ne ponavljajo.

5. Idejo za prošnjo lahko najdete v knjigi prošenj za vse potrebe. To je tista knjiga iz katere med mašami beremo prošnje. Na spletu jih najenostavneje poiščete na spletni strani https://hozana.si/misal.php in se v koledarju pomikate med datumi. Do tega spletnega mesta lahko dostopate tudi preko  www. gloria.si, kjer lahko kliknete na božjo besedo tistega dne.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.