Post – odrekanje ali priložnost ?

S  praznikom Jezusovega  darovanja, bolj znanim kot  svečnica, smo tudi uradno zaključili božična praznovanja. Naglo se približujemo pepelnični sredi in začetku posta, ko se bomo katoliki širom po svetu vkrcali na štiridesetdnevno potovanje po »divjini samoodrekanja«.

Misel na post in postni čas nam lahko vzbuja nelagodje in slabe občutke, če smo se ujeli v past dojemanja in enačenja  posta z zaukazanim odrekanjem vsemu, kar nam je všeč in nas osrečuje ter veseli. Post nam mora postati izziv in priložnost, da postanemo boljši.  Na postno potovanje se zato odpravimo z veseljem in radostjo, predvsem pa doma pustimo naše sebične potrebe in želje ter se oprimimo ljubezni in hvaležnosti.

Čeprav  je do pepelnice še nekaj dni, je čas za razmislek o postu že napočil.  Tisti, ki nam zavida potovanje, je namreč že preučil naše šibke točke in slabosti. Natančno  pozna naše navezanosti in ve čemu se težko upiramo. Kaj bomo storili, da mu ne uspe?

Najprej pomislimo, na nagrade, ki nas čakajo ob koncu štiridesetdnevne »pustolovščine«.  Nagradni sklad je velik in bogat, najbolj zavidanja vredne pa so naslednje nagrade:

  • duhovna rast,
  • večja odprtost do Božje besede,
  • tesnejši odnos z našim Odrešenikom,
  • razvijanje močne volje skozi samoodpovedovanja,
  • večja verska gorečnost .

Si želiš, da bi bilo pod temi nagradami zapisano tvoje ime?

Kot si športniki vsako lovoriko trdno prigarajo tako morajo biti tudi naše nagrade prislužene. Rastli in spreminjali se bomo samo toliko, kot smo voljni dajati. Vsak naš napor in vsaka žrtev med postom bo nagrajena z Božjo milostjo, ki jo bomo prejeli. Karkoli bomo naredili za svojo duhovno rast,  za bližnjega ali za Boga, nam bo v obilju povrnjeno.

In kakšni so tvoji  sklepi za letošnji post?

»Čemu pa se bomo letos odpovedali,« se vedno znova sprašujemo. Bolj na mestu je vprašanje, česa bo več in česa manj v letošnjih pripravah na velikonočno praznovanje.

Več  je lahko minut dnevne molitve, prebranih strani Božje Besede in ostale literature z versko vsebino, obiskov svetih maš, molitev križevega pota, pomoči bližnjemu, prijaznosti, toplih besed, lepih misli…

Manj je lahko ur  gledanja televizije in brskanja po internetu, grdih  pogledov in osornih besed, alkohola in prenajedanja, lakomnosti in nevoščljivosti,  jeze in lenobe, napuha in nečistih misli …

Zgornji namigi nam kažejo, da pri postnih “več in manj” ne gre za vprašanje časa, ampak predvsem volje delati dobro ter želje po spreminjanju naših misli, besed in dejanj – spreminjanju sebe.

Pri razmisleku, odločitvah in postnih sklepih nam je letos na pomoč priskočil papež Frančišek, ki je razglasil leto Božjega usmiljenja.  “Usmiljenja hočem in ne žrtve” (Mt 9,12) je geslo, ki si ga je sveti oče izbral ob  postni poslanici. Če se bomo odprli Božji ljubezni, bomo postajali bolj usmiljeni in navdahnjeni k ljubezni do bližnjega in naša vera se bo kazala v oprijemljivih vsakdanjih dejanjih.

Povabljeni ste, da vaša razmišljanja in izkušnje o postu delite z nami v spodnjih komentarjih.

 

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.