Osebna in duhovna rast – 7 nasvetov

Osebna in duhovna rast

Med postom smo se postili in se veselili (za osvežitev spomina poglej molitev na tej povezavi) in s tem dvigovali našo osebno in duhovno rast. Postni čas se je iztekel. Jezusa so (smo) obsodili, ga križali in ga v grob položili. Konec zgodbe !?  Na srečo ne. Jezus je vstal in se prikazoval  zmedenim učencem.

Tudi naše postne zgodbe ni konec. Postna prizadevanja nam pomagajo k osebni in duhovni rasti ter večji duhovni gorečnosti. Če smo post vzeli zares, bi morali postati  bolj odprti do Božje besede in vzpostaviti tesnejši stik z našim Odrešenikom Jezusom. Skozi samoodpovedovanja smo si razvili močnejšo voljo.

Kakor se Jezusova zgodba ni končala v grobu tako se tudi naš post ni zaključil na veliki petek. Prav velikonočna skrivnost in dogajanje okrog nje nam je v spodbudo, da z našo osebno in duhovno rastjo nadaljujemo.

Vsi si želimo živeti v ljubezni, veselju, miru, potrpežljivosti. Vsi bi radi postati sveti. Pot do svetosti pa je osebna in duhovna rast. Duhovno zorenje  posameznika se ne dogaja kar samo od sebe. Poleg Božje pomoči in milosti, je za osebno in duhovno rast potreben lasten napor.

Knjižnice, knjigarne in svetovni splet so polni vsebin z  nasveti o osebni in duhovni rasti. Priznati moram, da se z večino od teh osebno ne strinjam. Verjetno zato, ker so bližje vzhodnjaškim modrecem in duhovnim gurujem, kot pa preprostemu slovenskemu človeku, prežetemu s krščansko (evropsko) miselnostjo, tradicijo in načinom verovanja. Krščanstvo namreč ni samo vera in religija ampak tudi način življenja v skupnosti.

Nasveti za osebno in duhovna rast

V nadaljevanju ponujam 7 nasvetov za tvojo osebno in duhovno rast, ki ti bodo spremenili in polepšali življenje. Brez tega bodo vsa prizadevanja in odrekanja med postom počasi zbledela in razvodenela. Življenje te bo počasi in postopoma odpeljalo nazaj na stare tirnice. Tiste zarjavele, od katerih se želiš oddaljiti.

1. Obhajaj (praznuj) zakramente

osebna in duhovna rast
Sv. evharistija je zelo pomemben zakrament

Zakramenti so zunanja, vidna  znamenja nevidnega Božjega usmiljenja in ljubezni. Postavil jih je sam Jezus Kristus. Po zakramentih smo deležni božjega življenja, saj se Bog pri zakramentih sreča z nami, se z nami pogovarja, se nas dotika.  Katoliška Cerkev pozna sedem zakramentov: krst, birma, evharistija ( obhajilo), pokora (spoved), bolniško maziljenje, Sveti red in zakon.

Ljudje večinoma in najpogosteje skrbimo za vidni del zakramenta  (kako bom oblečen, bom znal spovedne obrazce, bo vse potekalo po načrtih, nam bo vreme služilo …), pri tem pa zanemarjamo  bistvo in glavni namen zakramenta. Pozabljamo na  nevidno realnost, ki se dogaja med obhajanjem zakramentov. To je Božje usmiljenje. Prav zaradi prisotnosti Jezusa Kristusa med obhajanjem zakramentov,  je pomembno, da čim pogosteje in  kar najbolj zbrano obiskuješ svete maše (evharistija) in se spoveduješ svojih grehov (spoved). Cerkev zapoveduje obisk svete maše vsako nedeljo in na zapovedane praznike ter spovedovanje grehov vsaj dvakrat letno. Za duhovno rast pa je nujen obisk maše tudi ob delavnikih, če nam  čas in obveznosti  to dopuščajo. Večina duhovnih spremljevalcev spodbuja, da se grehov spovemo vsaj enkrat mesečno.

Božje usmiljenje, pomoč in darove, ki jih sprejemaš skozi ta dva zakramenta, ti bodo gotovo v pomoč na tvoji poti duhovne rasti. Živel boš v večjem miru sam s seboj in s tvojimi bližnjimi.

2. Beri sveto pismo

Sveto pismo - knjiga vseh knjig
Sveto pismo – knjiga vseh knjig

Avtor Svetega pisma je Bog sam. Pravimo, da je Sveto pismo od Boga navdahnjeno in da brez napak uči tiste resnice, ki so potrebne za naše življenje in zveličanje.

Kako brati Sveto pismo? Našel boš številne nasvete, načrte in urnike branja Svetega Pisma. Moja osebna  izkušnja kaže, da se je najbolje držati Božje besede tistega dne. To je odlomek, ki se ga med sveto mašo  prebira kot berilo, psalm in evangelij. Lahko se naročiš na mesečno tiskano izdajo Naše besede, ali na elektronsko različico in na  elektronski predal boš vsako jutro prejemal božjo besedo za tisti dan. Lahko se tudi naročiš na mesečni lekcionar. Sam ga imam naloženega na elektronskem bralniku. Tako je Božja beseda vedno z menoj. Tudi v spletni trgovini www. gloria.si  je na vrhu desnega stolpca dosegljiva  dnevna  božja beseda.

 

 

3. Beri ostalo versko literaturo

Poleg branja Svetega pisma bo tvojo osebno in duhovno rast pospešilo in hranilo branje ostalih knjig, revij in časopisov z versko vsebino. V slovenskem prostoru so širšemu bralstvu najbližji tednik Družina in mesečnik Ognjišče. Močno priporočam, da začneš z branjem lažjih, sproščujočih vsebin. Spoznavanje življenjepisov znanih svetnikov je prav gotovo dobra začetna točka in lepa priložnost za spodbujanje tvoje duhovne rasti.

Zatorej, vzemi si čas za branje duhovnih vsebin, ker je to eden od učinkovitih načinov osebne rasti kot kristjana.

4. Redno moli

Ni osebne in duhovne rasti brez redne molitve. Bog si namreč  želi pristnega odnosa s teboj. Krščanska molitev pa je oseben in živ odnos med teboj in našim Nebeškim Očetom. Moliš lahko kjerkoli in kakorkoli, sam ali skupaj z drugimi. Pomembno je zavedanje, da je molitev tudi boj. Boriti se moraš s samim seboj, okoliščinami in predvsem s skušnjavami, ki te bodo nenehno odvračali od molitve.

Dobra novice pa je, da so ti duhovni molitveni boji neločljivo povezani z napredkom pri tvoji osebni in duhovni rasti. Torej, bolj kot boš duhovno rastel, lažji bo tvoj molitveni boj.

5. Romaj

medžugorje
Slovenci radi romamo v Medžugorje

Če si resnično želiš osebne in duhovne rasti, moraš včasih zbežati iz dnevne rutine. Najboljši način “polnjena duhovnih baterij” je udeležba na duhovnih vajah ali romanju. Zakaj ne bi počitnic preživel nekoliko drugače, v kakšnem od romarskih središč ? Tudi če nisi tako ozko povezan z župnijo ali gibanjem, ki takšna romanja organizira, se lahko sam odpraviš v kakšen sveti kraj, povezan s svetniki ali Marijinimi prikazovanji. Med Slovenci je najbolj priljubljeno in najbolj obiskovano Medžugorje.

Lahko poromaš tudi v kakšen manj poznan sveti kraj v bližini tvojega doma. V letu Božjega usmiljenja si vabljen, da poromaš k Svetim vratom v eno od slovenskih cerkva. Pomembno je samo, da odpreš svoje srce in zagotovo boš prejel zvrhano mero Božje milosti, ki ti bo pomagala premagovati težave vsakdanjega življenja in vzpodbujala tvojo duhovno rast.

 

 

6. Postavi na vidno mesto predmete s krščansko simboliko

Svete podobe, ikone, kipci in ostali nabožni predmeti izražajo isto Božje sporočilo, ki ga Sveto Pismo sporoča z besedami. In so v pomoč vernikom pri prebujanju vere in verski rasti. Če boš okolje, v katerem živiš okrasil  z umetniškimi  verskimi  predmeti, križi in podobami Jezusa, Marije in ostalih svetnikov, boš s tem okolici pokazal, kdo si, kam in h komu spadaš. Obenem te bodo ti predmeti opominjali na tvojo vero in ti pomagali k osebni in duhovni rasti.

 

Jezus na križu
Križ (Jezus na križu) – najbolj znan krščanski simbol

 7. Prakticiraj krščanske običaje in navade.

Priprava velikonočnih jedi
Priprava velikonočnih jedi

V krščanstvu in katolištvu so se skozi zgodovino izoblikovale številne navade in običaji, tako v liturgičnem smislu kot v vsakdanjem življenju. Večina njih je postala del  lokalne kulture. Takšne običaje in navade v naših krajih najdeš skozi celo liturgično leto. Nanašajo se na pripravo hrane za posamezen verski praznik, otroške igrice, družinsko molitev, preživljanje prostega časa …

Postavljanje jaslic, priprava in blagoslov velikonočnih jedi, izdelava  adventnega venčka, čakanje na Sv. Miklavža in njegove darove, so običaji, ki na srečo še niso izginil iz naših družin, ostale pa smo v naši sekularizirani družbi opustili in pozabili nanje. Zato je prav, da jih ponovno odkriješ in nekatere znova prakticiraš.

Da bo tvoja družina postala prava domača Cerkev, bi moral odkriti takšne običaje, ki bodo v družinsko okolje povabile Boga ter tako ustvarile ozračje varnosti med družinskimi člani.

 

 

osebna in duhovna rast - sv. Miklavž
Pri nas prihaja sv. Miklavž skozi kamin

 

Osebna in duhovna rast se ti ne bo dogajala kar sama od sebe. Sam prisegam na zgoraj naštete in opisane nasvete. Vsekakor so še drugi načini, dejavnosti in prizadevanja za spremembo in izboljšanje življenja. Če imaš tudi ti kakšno lepo izkušnjo ali nasvet, ga prosim podeli z nami.

Igor

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.