Kako ostati osredotočen na sveto mašo

Kako ostati osredotočen na sveto mašo?

 

Za kristjana  je čas, ki ga preživimo pri sveti maši majpomembnejši trenutek dneva ali tedna. Biti osredotočen na sveto mašo,  ji pozorno slediti in se vživeti v skrivnosti, ki se med sveto mašo dogajajo, ni lahko.

Dnevni ritem, poln delovnih in družinskih obveznosti in nalog, nam včasih ne dopusti niti trenutka, da se umirimo in uredimo naše misli.

Ko tako »raztreseni« pridemo k sveti maši in se usedemo v klop, je potreben velik napor, da naše posvetne misli in skrbi preusmirimo v daleč najpomembnejšo stvar na svetu, ki se tisti trenutek odvija pred našimi očmi in v naši prisotnosti. Pri sveti maši namreč prihaja k  nam Jezus Kristus.

Kako ostati osredotočen na sveto mašo? – 8 nasvetov

Spodnji nasveti ti bodo pomagali ostati osredotočen pri sveti maši:

1. Pripravljaj se že na poti v cerkev

Na sveto mašo se začni pripravljati že prej. Že med prihodom v cerkev ugasni radio v avtomobilu, izklopi telefon in prenehaj s pogovori. Tako boš najlažje »preklopil« iz posvetnih v  svete misli.

2. Bodi v cerkvi vsaj 5 minut pred pričetkom maše

S čiščenejm posvetnih misli na poti v cerkev, si sebe že pripravil na molitev. V cerkvi lahko pričakaš mašo v tihi osebni molitvi ali pa se pridružiš molitvi rožnega venca, če je to običaj v vaši župniji. Bolje je, da si vzameš čim več časa za molitev pred mašo, ampak vsaka minuta je boljša kot nič.

3. Usedi se v sprednje klopi

Eden od razlogov, zakaj priti prej v cerkev, je tudi ta, da dobiš ustrezen prostor. Čim bližje si oltarju, manj bo motečih dejavnikov med mašo in bolj boš lahko osredotočen na sveto mašo.

4. Spremljaj mašo s sklenjenimi rokami

Drže (sklenitev rok, vstajanje, klečanje …) so pri molitvi zelo pomembne. Tvoje telo bo tako tvoje srce in misli opominjalo, da si sredi molitve.  Prav zato kateheti in katehistinje učijo otroke pravilnih drž, predvsem drže rok pri maši in molitvi. Poskusi imeti sklenjene roke med mašo. Mogoče ti bo pomagalo, da boš bolj osredotočen.

5. Pri maši sodeluj

Maša ni prireditev za gledalce. Zato sodeluj!  Poj, odgovarjaj in moli. Pazljivo poslušaj berila, evangelij in pridigo. Najbolje je da berila in evangelij prebereš že doma in o vsebini že prej razmišljaš.

Kako se navezuje berilo iz Stare zaveze z besedilom iz Nove zaveze? Kako psalm povezuje obe besedili? Kaj ti Bog želi povedati skozi Božjo besedo? Kako lahko božjo besedo prenesem v vsakdanje žvljenje? Te je kakšna beseda ali misel še posebej nagovorila?

Dopusti, da ti takšna in podobna vprašanja rojijo po glavi in zapolnjujejo tvoje misli.

6. K maši pridi z osebno zahvalo in prošnjo

Že med pripravami na sveto mašo razmisli, kaj lepega se ti je zgodilo v preteklem dnevu in tednu ali pa sploh v življenju. Zahvaljuj se Bogu med mašo za vse lepo in dobro v tvojem življenju.

Obenem vključi v sveto mašo tvoje osebne prošnje. Privilegij kristjanov je, da na Jezusa lahko preložimo vse naše skrbi in težave in verujemo, da jih bo On razrešil na način, ki je za nas najboljši.

7. Moli Duša kristusova po prejemu obhajila

Po vsakem prejemu obhajila tvoje misli osredotoči na Jezusa, ki si ga prejel vase. V svoje telo in dušo. Najbolj ti bo pomagala molitev Duša kristusova (Anima Christi), ki velja za obhajilno molitev že od srednjega veka dalje. Počasi izgovarjaj in premišljuj besede molitve:

Duša Kristusova, posveti me. Telo Kristusovo, zveličaj me. Kri Kristusova, napoji me. Voda strani Kristusove, operi me. Trpljenje Kristusovo, utrdi me. O dobri Jezus, usliši me. V svoje rane sprejmi me. Od tebe se ločiti ne pusti me. Pred hudim sovražnikom brani me. Ob uri moje smrti pokliči me in k tebi priti pusti me, da bom s tvojimi svetniki hvalil te na vekov veke. Amen.

8. Prosi, da boš lahko osredotočen na sveto mašo

Če želiš odstraniti vse moteče dejavnike in ostati osredotočen na sveto mašo, prosi tvojega angela varuha. Tvoj angel varuh obstaja prav zato, da ti pomaga pri takšnih in podobnih težavah. Preprosto ga prosi, naj ti pomaga ostati osredotočen  skozi celo sveto mašo.

Kaj misliš o teh predlogih? Če imaš še kakšnega, nam ga zaupaj in ga podeli z nami.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.