Kako brati Sveto pismo ?

Kako brati Sveto pismo?

Prispevek Kako brati Sveto pismo? je namenjen predvsem tistim, ki niso ravno na TI s Svetim pismom. Sveto pismo ni običajna knjiga. Pisci besedil so bili navdahnjeni od Boga, zato ga ne moremo primerjati z ostalimi knjigami.

Sveto pismo je drugačno od ostalih knjig

Od ostale literature se razlikuje po sestavi, načinu branja, dolžini nastajanja, razdelitvi in označevanju poglavji in vrstic ter še v  marsičem je Sveto pismo drugačno od ostalih knjig.

Glavna in najpomembnejša razlika in drugačnost od ostalih knjig je v tem, da je pisce Svetega pisma navdihoval Bog. Pisci so uporabljali vedenje, jezik in kulturo tedanjega časa. Prav  zato so nam včasih besedila tako tuja, nejasna in težko razumljiva.

Vedeti moramo, da Sveto pismo govori o Bogu in človeku ter njegovi morali. Čeprav opisuje tudi zgodovinske dogodke, ni namen  Svetega pisma  bralcu predstaviti natančne zgodovinsko znanstvene razlage, ampak mu želi nakazati, kako ga Bog skozi pretekle dogodke  vzgaja in spreminja, da bo postal boljši Človek.

Naj kot primer navedem dobro znano pripoved iz začetka Stare zaveze o nastanku sveta. Namen zgodbe ni v tem, da bi spoznali, koliko ur in dni je trajal nastanek sveta in po kakšnem vrstnem redu se je vse dogajalo, ampak je cilj razlage na preprost način razkriti, da je Bog stvarnik vsega, kar obstaja in da je položil zakonitost postopnega nastajanja življenja. Danes iz znanosti vemo, da je svet postopoma nastajal več miljard let. In to dejstvo ni v ničemer v nasprotju s Svetim pismom, temveč potrjuje razlago iz svetopisemske razlage nastanka sveta.

Sestava Svetega pisma

Sveto pismo ni le eno besedilo, ampak je sestavljeno iz 72 knjig, ki jih delimo na Staro in Novo zavezo. Najstarejši deli Svetega pisma so bili zapisani okoli leta 2000 pred Kristusom, zadnje knjige pa pred letom 100 po Kristusu.

V Stari zavezi nam Bog v 45 besedilih spregovori  o stvarjenju sveta in človeka ter o zgodovini izvoljenega izraelskega ljudstva. Razodeva nam , kako osvobaja človeka in ga pripravlja na odrešenje po Jezusu Kristusu.

27 knjig Nove zaveze so pisci zapisali v prvem stoletju po Kristusu. Evangelisti Matej, Marko, Luka in Janez opisujejo Jezusovo življenje in delovanje, apostoli pa nam približajo življenje prvih kristjanov in prve Cerkve.

Stara zaveza se začne s Peteroknjižjem ( 5 Mojzesovih knjig). Ta del imenujemo Zgodovina in postava. 16 naslednjih besedlil uvrščamo med Zgodovino, saj opisujejo zgodovino izraelskega ljudstva. Poseben del  so Modrostni spisi in poezija (psalmi, pregovori, Visoka pesem …). Peti sklop Stare zaveze pa tvorijo zapisi prerokov.

Novo zavezo lahko razdelimo v 3 dele. Jezusovo življenje in delovanje ter rast prve Cerkve so opisani v štirih evangelijih in v Apostolskih delih. Drugi sklop so Pisma, ki jih je po večini pisal sv. Pavel in jih naslavljal na prve kristjane. Razodetje ali  Apokalipsa pa je poseben del Nove zaveze in zadnja knjiga Svetega pisma.

Vsako knjiga ima svoj naslov in skrajšavo imena naslova. Na primer, skrajšava za 1. Mojzesovo knjigo je 1 Mz; evangelij po Luku skrajšujemo z Lk in podobno.

Besedila se naprej delijo na poglavja. V knjigi so označena z velikimi številkami . Vsako poglavje se deli še na vrstice. Vrstice so označena kot majhne številke na začetku stavka (vrstice).

Kako brati Sveto pismo?

Sedaj bomo na konkretnem primeru pogledali kako brati Sveto pismo oziroma v njem poiskati določen odlomek. Za lažje razumevanje delitve posameznih knjig po poglavjih in vrsticah kliknite tukaj in na vrhu desnega stolpca boste videli kvadratek z naslovom Božja beseda.  Najprej boste našli citat iz Svetega pisma, ki se zaključi z oklepajem, v katerem je zapisano, kje v Svetem pismu lahko najdete ta odlomek. Vzemimo primer za 25.4. 2016, ko nastaja ta zapis.

»Kdor bo sprejel vero in bo krščen, bo rešen, kdor pa ne bo sprejel vere, bo obsojen.« (Mt 16,15-16). Kadar nekaj citiramo iz Svetega pisma, na koncu v oklepaju pripišemo, kjer se omenjeni odlomek nahaja. Po drugi strani nam zapisano pomaga poiskati določen odlomek ali citat v Svetem pismu.

Vrnimo se na naš primer:  Mt pomeni, da bomo zgornji stavek našli v  Evangeliju po Mateju. Ker vemo, da so evangeliji v Novi zavezi, nam tudi ni potrebno iskati po celotni vsebini knjige, ampak samo v Novi zavezi. V izdaji Sveto pismo z oznakami so na robu oznake bibličnih knjig, ki omogočajo hitrejše iskanje. Evangelij po Mateju (Mt) je prvo besedilo Nove zaveze. Ko najdemo stran, začnemo iskati poglavje (velike številke). V našem primeru iščemo šestnajsto poglavje. Ostanejo nam samo še vrstice. To so male številke na začetku stavka. Mi iščemo vrstico številka 15 in 16.

Pod odlomkom, ki smo ga pravkar poiskali je v kraticah zapisano še berilo, psalm in evangelij, ki se danes prebira pri mašah.

Poglejmo si berilo: 1 Pt 5, 5-14 pomeni, da se bo bral odlomek iz Prvega Petrovega pisma (1 Pt) in sicer peto poglavje (5; velika številka), od pete do štirinajste vrstice (5-14; male številke na začetku stavka).

Na spodnjih slikah lahko vidiš, kako izgledajo oznake za vrstice in poglavja ter oznake knjig pri izdaji Sveto pismo z oznakami:

kako brati sveto pismo2
Označba vrstice 9 in 10 pred začetkom vrstice/stavka
kako brati sveto pismo 1
Primer: 14 poglavje iz Sirahove knjige (Sir 14)
kako brati sveto pismo 3
Sveto pismo z oznakami

Upam, da ti je sedaj nekoliko bolj jasno, kako brati Sveto pismo in v njem poiskati posamezne odlomke. Želim ti obilo zabave pri branju knjige vseh knjig. Če imaš kakšno vprašanje ali komentar, ga prosim deli z ostalimi bralci.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.