Kaj kupiti za prvo sveto obhajilo?

Kaj kupiti za prvo sveto obhajilo?

Prvo sveto obhajilo je za  8 ali 9-letnika zelo pomemben dogodek. V zapisu Prvo sveto obhajilo in starši smo podali nekaj istočnic o osebnem, verskem pomenu prvega prejema svetega obhajila za otroka. Tokrat bomo razmišljali, kaj kupiti za prvo sveto obhajilo?

Za večino otrok je prvo sveto obhajilo nepozabno doživetje, ki se ga bodo spominjali celo življenje. V župniji in med sveto mašo  je poskrbljeno za ustrezno svečanost dogodka. Prvoobhajanci so tisti dan v središču pozornosti. Postanejo prave zvezde. Bolj pomembni so od vseh sodelujočih pri sveti maši.  Občudujejo jih sorodniki in prijatelji, predvsem pa tisti, s katerimi se sicer ne srečujejo pri nedeljskem bogoslužju.

Po prejemu prvega svetega obhajila in zaključku maše se nastavljajo uradnim in malo manj uradnim fotografom. Najprej skupinska fotografija, potem posamične slike. Fotografiranje skupaj s starši, bratci, sestricami, ostalimi sorodniki … V središču vseh slik pa je prvoobhajenec. Sledijo čestitke in lepe želje ter izročitev daril.

Kot starši, krstni botri, sorodniki, prijatelji in ostali vabljeni, ne pridemo praznih rok na prvo sveto obhajilo. Pri izbiri darila moramo upoštevati, da je prvo sveto obhajilo verski dogodek, zato so primerna darila verske narave, ki izražajo globji pomen prvega svetega obhajila. Poleg uporabne in estetske, naj bi darilo izražalo tudi simbolno vrednost. Upoštevati je potrebno tudi starost otrok. Prvoobhajenec ne bo zelo navdušen, če mu podarimo enak ali podoben križ ali sveto sliko kot že desetletja krasi spalnico starih staršev. Prav tako si najbrž ne želi prav takšnega rožnega venca, ki ga vsak dan gleda povzeti med prsti stare mame.

Krščanska znamenja

Krščanstvo pozna številne simbole in znamenja, ki nas spominjajo na Jezusa, njegovo delovanje in učenje ter preko katerih lahko začutimo Božjo bližino. Številna znamenja prihajajo iz stvarstva in narave, druga iz vsakodnevnega življenja človeka.  Jezus je prevzel mnoga znamenja iz Stare zaveze.

Najpomembnejše krščansko znamenje je križ. Vidimo ga po domovih, ob cestah, v cerkvah, na grobovih, nosimo ga okoli vratu. Voda pri krstu je znamenja božjega življenja in očiščenja izvirnega greha. Po stropovih cerkva lahko vidimo oko v trikotniku, ki je znamenja Svete Trojice. Umetniki upodabljajo goloba, ki je v Svetem pismu znamenje Svetega Duha. Simbol ribe je bil med prvimi kristjani najbolj razširjen znak pripadnosti.  Med pogosteje uporabljenimi krščanskimi  znamenji omenimo še  svečo, olje, prstan, venec, kruh in vino.

Vsak kristjan naj bi imel doma križ, rožni venec, sveto pismo in ostalo versko literaturo. Vprašanje, kaj kupiti za prvo sveto obhajilo ni več tako težko, kajne?

Križ s simboli svetega obhajila
Križ s simboli svetega obhajila

Zadnja večerja, kruh in vino

Poglejmo si kateri krščanski simboli so še posebej povezani z evharistijo in prvim svetim obhajilom.  Zakrament evharistije (svete maše, svetega obhajila) je ustanovil Jezus pri zadnji večerji. Zadnja večerja je skozi zgodovino postala navdih številnih umetnikov. Najbolj poznana slika zadnje večerje je freska slikarja Leonarda da Vincija.

V preteklosti so številne slovenske domove krasile slike ali kipci, ki so upodabljale večerjo Jezusa z učenci, dan pred njegovim križanjem in smrtjo. Kako izgledajo reliefni izdelki na tematiko zadnje večerje si lahko ogledate tukaj.

Pri zadnji večerji je Jezus ustanovil evharistijo
Pri zadnji večerji je Jezus ustanovil evharistijo

Pri zadnji večerji je Jezus vzel kruh in kelih ter rekel: » To je moje telo…« in »To je moja kri…«. Ker po Jezusovih besedah kruh in vino postaneta njegovo telo in kri, sta kruh in vino oziroma kelih, v katerega natočimo vino, simbola oziroma znamenja, ki nas spominjata na Jezusa, navzočega v svetem obhajilu. Tudi na drugih mestih v Svetem pismu se je Jezus izražal s pomočjo simbolov: “Jaz sem živi kruh, ki je prišel iz nebes…” , ” Jaz sem kruh življenja …”.

Kako vemo, da je darilo s krščansko simboliko primerno prav za prvo sveto obhajilo in ne recimo za birmo?

Poleg prizora Jezusove zadnje večerje ter simbolov kruha in vina so se za prvo sveto obhajilo uveljavili še nekateri drugi simboli, ki so med seboj zelo povezani in ob pogledih nanje točno vemo, da gre za simbole prvega svetega obhajila.

Prvo sveto obhajilo in hostija

Beseda hostija izvira iz latinščine in pomeni žrtvovanje. Hostija, ki se med sveto mašo spremeni v Jezusovo telo, je tanek okrogel kruh iz nekvašenega testa, ki jih v Cerkvi uporabljamo namesto kvašenega kruha pri evharistiji in jo verniki zaužijemo kot sveto obhajilo. Pogosto je na upodobitvi hostije še Kristusov monogram IHS ali JHS .

Prvo sveto obhajilo in kelih

Kelih se je uporabljal kot simbol trpljenja že v Stari zavezi. Tudi Jezus je omenjal kelih, ko je Očeta prosil naj gre tisti kelih mimo njega. Po zadnji večerji je kelih iz simbola trpljenja postal simbol  veselja in blagoslova ter evharistični simbol Jezusovega žrtvovanja. Tudi kelih je za umetnike postal izziv in navdih pri njihovem ustvarjanju.

Prvo sveto obhajilo in grozdje

Ob motivih hostije in keliha neredko srečamo še grozdje, iz katerega nastane vino. V evangelijih lahko preberemo, da je sam Jezus uporabljal simboliko  vinograda, vinogradništva in trte (“Jaz sem trta, vi mladike …”).

Prvo sveto obhajilo in kruh

Že pred tem, ko je vzel kruh  ga razlomil in dal učencem je Jezus simboliko kruha uporabljal pri govorih in poučevanju svojih učencev. ” Jaz sem kruh življenja …” , “Človek naj ne živi samo od kruha …”.

Po tem zgledu je kruh postal simbol Kristusovega telesa ter, ne samo telesne hrane, ampak tudi duhovne.  Namesto kruha nekateri umetniki upodabljajo žitno klasje.

 

 

Škatlica za konfete v spomin na prvo sveto obhajilo
Škatlica za konfete v spomin na prvo sveto obhajilo
Škatlica za konfete-prvo sveto obhajilo
Škatlica za konfete-prvo sveto obhajilo

 

 

 

 

 

 

 

 

Opisani simboli so najpogostejša znamenja, ki jih povezujemo s prvim svetim obhajilom in nas nanj spominjajo. Te simbole moramo imeti v mislih, ko se sprašujemo, kaj kupiti za prvo sveto obhajilo našemu prvoobhajancu. Na tej strani  lahko najdete ideje in izberete med ponubo okrasnih in uporabnih krščanskih predmetov s simboliko prvega svetega obhajila.

Izčrpno in strokovno teološko razlago o zakramentu evharistije ali svetega obhajila si lahko preberete v Kompendiju katekizma katoliške cerkve (točke 271- 294).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.