Kaj je TAU križ?

Križ TAU je križ v obliki črke T. Pogosto ga okrog vratu nosijo frančiškovi bratje. Verjetno si se kdaj že vprašal kaj je TAU križ in kakšen je njegov pomen.

Izvor

TAU je zadnja črka hebrejske abecede in v stari pisavi je imel obliko križa. Omenjen je že v Stari zavezi (Ezekiel) kot znamenje varstva in pripadnosti.
TAU križ je bil sprejet že med prvimi kristjani. Njegova oblika namreč spominja na križ, na katerem je bil križan Kristus. Drugi simbolika pa je v zadnji črki abecede, ki pomeni Poslednji dan. In ima podobno funkcijo kot zadnja grška črka Omega, ki se pojavlja v knjigi Razodetja:

Nato mi je rekel: »Zgodile so se! Jaz sem Alfa in Omega, začetek in konec. Žejnemu bom dal zastonj od izvirka žive vode… Jaz sem Alfa in Omega, Prvi in Zadnji, začetek in konec. (Raz. 21,6; 22,13).

Križ TAU in sveti Frančišek

Za sv. Frančiška je bil križ znamenje Jezusove ljubezni do vseh ljudi. In od različnih oblik križa je najboj cenil znamenje TAU. Sv. Bonaventura nam poroča, kako ga je ustno priporočal, lastnoročno risal na pisma, na stene celic ter vse hotel spraviti pod znamenje TAU. Tako je to znamenje na nek način postalo njegov simbol.
Frančišek je bil prisoten na Četrtem lateranskem koncilu, kjer je papež Inocenc III. v svojem uvodnem govoru uporabil svetopisemski odlomek iz knjige preroka Ezekijela:

»Zaklical je možu v platnenem oblačilu: Pojdi po sredi mesta, po sredi Jeruzalema, in zaznamuj črko TAU na čelo možem, ki vzdihujejo in žalujejo zavoljo vseh gnusob, ki se dogajajo v njegovi sredi.« »Starce, mladeniče in mladenke, otroke in žene pobijte in pokončajte! Ne dotikajte pa se nikogar, ki ima na sebi TAV!« (Ezk 9, 4.6)

Ko je sv. Frančišek slišal te besede iz papeževih ust, so pripomogle k njegovi odločitvi za takšen simbol.

Drugi, še celo pomembnejši vpliv na Frančiškovo izbiro TAU križa, pa je imelo njegovo srečanje z brati sv. Antona Puščavnika leta 1210. Ti bratje so skrbeli za gobavce in imeli za znak svojega reda križ TAU. Nosili so izrezljanega na svojih palicah, všitega na obleki in narisanega na stekleničkah, v katerih so bila zdravila za gobavce.

TAU križ - kelih
Klikni na sliko in našel boš lepo darilo za obdaritev prvoobhajanca

Tau križ je razširjen predvsem v krogu Frančiškanov. Postaja pa vedno bolj priljubljen med mladimi. Zato je TAU križ primerno darilo za različne priložnosti.

Na tej strani lahko izbiraš med več vrstami TAU križa.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.