Jezus je pot, resnica in življenje

Jezus je pot, resnica in življenje

Na 5. velikonočno nedeljo smo poslušali odlomek iz Janezovega evangelija (Jn 14,1-12), kjer se Jezus poslavlja od svojih učencev in jim med ostalim reče: »Jaz sem pot in resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni” (Jn 14,6). Večkrat sem premišljeval ta znan in na prvi pogled enostaven in razumljiv Jezusov izrek. Bolj kot sem se vanj poglabljal, več vprašanj sem mi je odpiralo.

Za razumevanje Jezusovih besed Jaz sem pot in resnica in življenje je namreč potrebno poznati tudi  biblični pomen pojmov, ki segajo nazaj v judovsko tradicijo. V nadaljevanju bom poizkusil razložiti pomen tega Jezusovega izreka.

Jezus je pot

Jezus je potPot pomeni potek življenja, ki se stalno spreminja. Beseda »grešiti v hebrejščini pomeni »zgrešiti pot«. Kadar grešimo nas pot vodi v pogubljenje in smrt. Pot pravičnega in bogaboječega  človeka pa vodi v življenje. Stara zaveza pogosto govori o poti luči pravičnih in pobožnih in poti teme grešnikov

Bog hodi (potuje) z nami skozi zgodovino. V zapovedih in smernicah kaže svojo pot. V Peti Mojzesovi knjigi  beremo nasvet naj človek  zapusti svoje lastne poti in hodi po Božjih poteh.

Ko Jezus samega sebe označi kot pot, misli prav na to Božjo pot. Njen pomen pa še poglobi. Njegovo odrešenjsko delovanje, nov odnos do Boga in njegovo spremljanje človekovega potovanja kažejo, da Jezusova pot pomeni  življenje za ljudi.

Jezus je resnica

Jezus je resnicaBiblični pojem resnice se razlikuje od tistega, ki ga poznamo danes. V Svetem pismu je resnica skladnost našega  govorjenja z našim ravnanjem. Poleg tega se resnica nanaša na brezpogojno zvestobo in absolutno zanesljivost Boga.  Tako resnica človeku pomaga pri njegovem delovanju in življenje usmerja k Bogu.

Resnica, o kateri govori Jezus,  ni enaka tisti resnici, po kateri sprašuje Pilat. Jezusova resnica ni abstraktna, filozofska ideja, ampak je pravi odnos med človekom in človekom in med človekom in Bogom.

 Jezus je življenje

Bog stare zaveze je »živi Bog«. Ima moč da oživlja posamezne mrtve ljudi in oživel je »mrtvo« izraelsko ljudstvo. Nasproti živemu in neminljivemu Bogu stoji človekovo življenje v vsej svoji krhkosti in minljivosti.

Jahve, živi Bog, stoji tudi nasproti nemočnim malikom. Človeku daruje življenje in ga blagoslavlja. Starozavezni človek je veroval, da je blagoslov, ki ga bo prejel od Boga odvisen od poteka življenja in izpolnjevanja zapovedi. Da bi preprečil zgodnjo smrt, se je trudil živeti po Božjih smernicah in zapovedih.

Jezus je sam darovalec življenja. On lahko naredi, da bolni ozdravljajo, mrtvi vstajajo in živijo. Glavni cilj ni  v življenju ampak v polnosti življenja. Ljudi, ki jih je Jezus ozdravil je tudi pripeljal na višjo raven jih je približal pravemu, polnemu življenju.

Zaključno razmišljanje

Jezus je pot, resnica in življenje. Jezus je prava, nova pot, ki mi daje življenje. Ne kakršno koli življenje, ampak polno in srečno življenje tukaj na zemlji  in večno življenje pri Njem.  Jezus je resnica. Njegove besede so resnica. Učijo me pravega odnosa do bližnjih in do Boga. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.