Darilo za birmo

“Kaj kupiti kot darilo za birmo?” se v teh dneh sprašuje večina staršev in botrov birmancev. Pomlad je namreč čas, ko v številnih slovenskih župnijah praznujemo svete birme. Birma je že zaradi samih duhovnih priprav kandidatov za birmo, predvsem pa zaradi  vizitacije škofa, dogodek, ki se mu po župnijah posveča velika  pozornost.

Birmansko »mrzlico« pa  je zaznati tudi izven župnij.  Ponovno so oživeli spletni forumi  na temo Darilo za birmo. Lokalni gostinski lokali so v dneh birm rezervirani mesece v naprej. Mladi osnovnošolci se ozirajo za novimi modeli motorjev in preverjajo zmogljivosti zadnje generacije  mobilnih telefonov in računalnikov.

Revija Ognjišče je v zadnji številki darilom za birmo posvetila temo meseca.  Avtorica nas pouči o tem, kako se lotiti zakramenta svete birme, da bo v ospredju vsebina. Hkrati pa nam predstavi  najpogostejše vzorce vedenja  staršev, birmancev, botrov in ostalih vpletenih v zakrament birme. Skupni imenovalec vseh je velika preračunljivost.  Zapisano v Ognjišču resnično odslikava dejansko stanje, razmišljanje in vedenje v naših sredinah.  Za večino je birma samo končni cilj, za katerega se je »vredno truditi in malo potrpeti«.

Že naslednjo nedeljo po birmi sledi veliko razočaranje katehistinj in duhovnikov, pa tudi vernih sorodnikov in prijateljev, ki znova spoznajo, da je bilo vse prizadevanje, spodbujanje in govorjenje zaman. Prikrade se celo dvom o resničnem delovanju Svetega Duha pri birmi in vseh darovih, ki jih birmanec prejme.  Razširi se še – Bog nas obvaruj – opravljanje, moraliziranje ter iskanje vzrokov in krivcev.

Vedno bolj se mi dozdeva, da  bi morali na birmo, predvsem pa na to, kar se dogaja po njej, pogledati z drugačnega, bolj optimističnega zornega kota  in pustiti Duhu, da veje,  kjer hoče. Pomislimo, da bi bil mladi fant ali dekle, ki je doživel lepoto in slavje praznovanja svete birme,  iz najrazličnejših razlogov prikrajšan za ta velik verski in družinski dogodek. Ker se birmati pač ne bi mogel ali ne bi smel.

Kateri dogodek lahko mladostniku nadomesti birmo?  Zaključek osnovne šole prav gotovo ne. Matura je postala samo odskočna deska za nadaljevanje šolanja. Zaključek šolanja in pridobitev poklica se navadno zavleče v pozna dvajseta leta in to ni več uspeh, ki ga proslavlja najstnik. Rojstni dnevi se rutinsko dogajajo vsako leto. Godov ne praznujemo več.

Zato bodimo hvaležni Bogu, da se birme po naših družinah in župnijah sploh obhajajo in praznujejo. Naj birmanci za birmansko darilo prejmejo najmodernejši  motor, najzmogljivejši računalnik ali najsodobnejši telefon. Tega bi itak prejeli ob kakšni drugi, manj pomembni priložnosti. Ali celo kar tako, brez posebne priložnosti.

Ognjeni plameni
Na binkoštni dan so se učencem prikazali jeziki, podobni plamenom. Ognjeni plamen je zato eden od simbolov Svetega Duha in birme

Darilo za birmo – predlogi

Poleg  zgoraj omenjenih in najbolj iskanih ter zaželenih daril, lahko kot darilo za birmo podarimo še druga, za večino birmancev sicer »manj pomembna darila«, ki so  so v povezavi  s pravim smislom in pomenom svete birme, kot  enega od zakramentov uvajanja v krščanstvo:

  1. V nekaterih župnijah je že utečena praksa, da starši podarijo otroku Sveto pismo in mu ga svečano podarijo med sveto mašo, pri kateri se kandidati za birmo predstavijo župniji.
  2. Križ je najbolj značilen in najbolj razširjen krščanski simbol. Mladi imajo radi križe modernejših oblik in križce na verižicah in ogrlicah.
  3. Rožni venec za mlade s simboli Svetega Duha (birme).
  4. Različni darilni predmeti s simboli birme (Sveto pismo, škofovska palica, mitra, ogenj, golob) ali ostalimi krščanskimi simboli.
  5. Nabožne slike s podobo Jezusa, Marije ali Svete družine.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.