Blagoslovljena voda – kako jo uporabljamo?

Sveta Terezija Avilska je dejala, da je blagoslovljena voda najučinkovitejše sredstvo za odganjanje hudiča in slabega.

Voda, ki je vir življenja, je eno pomembnejših krščanskih znamenj.  V vodi se pri svetem krstu prerodimo v Božje otroke. Blagoslovljena voda je znamnenje Božjega življenja in ko se pokrižamo z blagoslovljeno vodo je to znamenje Božjega varstva in blagoslova.

Voda, ki jo s posebnim obredom blagoslovi duhovnik, je blagoslovljena od Boga in je zelo močno in pomembno sveto znamenje. Ko ob vstopu v cerkev pomočimo prst v blagoslovljeno vodo in se pokrižamo, obudimo krstne obljube.  Krstne obljube vključujejo odpoved hudemu duhu in varovanju pred grehom. Na to moramo pomisliti, ko se pokrižamo z blagoslovljeno vodo ali jo kako drugače uporabljamo.

Blagoslovljena voda – kako jo uporabljamo

Blagoslovljena voda je dar (in orožje), ki nam ga Bog poklanja, da bi postali in ostali čimbolj sveti v našem vsakdanu. Je sveto znamenje, ki bi ga morali pogosteje uporabljati. Blagoslavljamo lahko ljudi, prostore, predmete, živali.

1. Blagoslavljaj sebe

Blagoslavljanje z vodo samo ob nedeljah, ko vstopamo v cerkev, je gotovo premalo. Božje milosti in blagoslova namreč ni nikoli preveč. Dobra ideja in učinkovita praksa je imeti kropilnik z blagoslovljeno vodo tudi doma. Postaviš ga v bližino vhodnih vrat in člani tvoje družine pa tudi gostje bodo lahko blagoslovljeni ob vsakem prihodu in odhodu iz hiše ali stanovanja.

kropilniki - blagoslovljena voda
Kropilniki, primerni za dom

2. Blagoslavljaj svoj dom

Tvoj dom je domača Cerkev in potrebuje duhovno zaščito. Poleg rednega letnega blagoslova duhovnika, lahko tudi sam z družino blagoslavljaš prostore, v katerih delaš in bivaš. Navada je, da se to naredi ob svetih večerih v božičnem času.

3. Blagoslavljaj družinske člane

Uporabljaj blagoslovljeno vodo za križ, ki ga narediš nad zakoncem in otroki. Lepa družinska tradicija je, če z križcem na čelo blagoslovimo eden drugega pred spanjem ali ob odhodu od doma.

Kropilnik s podobo Marije z Jezusom (za podrobnosti klikni na sliko)
Kropilnik s podobo Marije z Jezusom (za podrobnosti klikni na sliko)

4. Blagoslavljaj delovne prostore

Večkratna poškropitev pisarne, delavnice in drugih delovnih prostorov z blagoslovljeno vodo ne pomeni samo božje zaščite teh prostorov ampak tudi pomaga, da  bomo službene obveznosti opravljajli v Božjo čast in slavo.

5. Blagoslavljaj avtomobil

Blagoslov avtomobilov in ostalih prevoznih sredstev  se po župnijah opravlja na Krištofovo nedeljo. Avtomobil je verjetno najnevarnejšo sredstvo, v katerem dnevno preživimo veliko časa. Zato ni odveč, če ga tudi sami večkrat blagoslovimo.

6. Blagoslavljaj pridelke

V srednjem veku je bila uveljavljena praksa, da so ljudje z blagoslovljeno vodo  poškropili vrtove, polja, vinograde in pridelke, od katerih je bila odvisna njihovo preživetje. Tudi danes lahko obilno deževje, suša, toča in druge vremenske nevšečnosti v hipu uničijo ves vložen trud in pričakovani prihodek. Z blagoslavljanjem pridelkov Bogu pokažeš, da veruješ, da je vse v njegovih rokah.

7. Blagoslavljaj bolne

Blagoslovljanje bolnikov z vodo zagotovo sodi med telesna pa tudi duhovna dela usmiljenja. Ob obisku bolnika v bolnici ali domu za starejše lahko blagosloviš prostore. Blagoslovljena voda je lahko tudi poklon in darilo bolniku, ki jo bo uporabil v potrebi.

8. Blagoslavljaj živali

Tistim, ki se preživljajo z živinorejo ni potrebno posebej poudarjati pomena blagoslova živali. Po nekaterih župnijah v Ameriki je navada, da ob prazniku svetega Frančiška Asiškega blagoslavljajo hišne ljubljenčke. Pri nas v Sloveniji pa je najbolj poznan blagoslov konj na Štefanovo.

 

Molitev, ko uporabljaš blagoslovljeno vodo

Ni posebne, predpisane molitve, ko uporabljamo blagoslovljeno vodo. Voda, s katero blagoslavljaš, je namreč že bila blagoslovljena z duhovnikovo molitvijo.

Najpogosteje  naredimo znamenje križa: » V imenu Očete in Sina in Svetega Duha«. Lahko še zmoliš Oče naš, ali molitev nadangela Mihaela.

Lahko pa sestaviš kakšno lastno kratko molitev in jo podeliš z nami! 🙂 ♥

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.