Advent – čas pričakovanja

 

Advent je čas pričakovanja in priprav na Kristusov prihod. Nanaša se tako na prvi Kristusov prihod oz. rojstvo za božič kot na Njegov drugi prihod ob koncu časov. Traja štiri tedne pred božičem.  Ponuja ti priložnost, da premisliš o svojem duhovnem življenju, o odnosu z Bogom in ljudmi in je priložnost za odločitev, da se poboljšaš.

Liturgična barva adventa je vijoličasta, ki predstavlja spokornost.
Liturgična barva adventa je vijoličasta, ki predstavlja spokornost.

Družinski in zakonski advent

Adventi čas mora postati tudi priložnost in priprava  na Kristusov prihod v tvoje srce in življenje, tvoj zakon in družino. V primerjavi s postnim časom je notranja priprava na božič precej bolj pod udarom zunanjega blišča, nakupovalne mrzlice, praznovanj in protokolarnih dogodkov, ki se jim v adventu, kar ne moremo izogniti. Na srečo je v krščanstvu veliko lepe simbolike in tradicionalnih običajev. Prav te moramo izkoristiti za duhovno pripravo.

Adventni venec – simbolika

adventni venecAdventni venec nam s svojo simboliko ponuja številne priložnosti za poglobljeno doživljanje skrivnosti božjega prihoda med nas. Adventni venec se izdela iz zimzelenega rastlinja, ki je znamenje upanja: Bog nas ne bo zapustil.

Neprekinjeni krog adventnega venca nas spominja na večno življene in neskončnost ter nas spominja, da je Božja ljubezen do nas večna (nima ne konca ne kraja).

Sveče pomenijo luč Boga, ki prihaja na svet preko rojstva njegovega sina. Svetloba, ki prihaja od sveč, nas opominja, da je Jezus luč sveta, ki prihaja v temo našega življenja, da prinese nekaj novega, življenje in upanje.

Štiri sveče predstavljajo obdobje čakanja v času štirih adventnih nedelj. Štiri obdobja imajo lahko več pomenov:

  • štiri stoletja čakanja med prerokom Malahijem in rojstvom Jezusa Kristusa,
  • štiri mejnike (stvarjenje, učlovečenje, odrešenje, konec sveta),
  • štiri strani neba, kar govori o univerzalnosti Kristusovega učlovečenja za ves svet in vse ljudi,
  • predstavljajo štiri letne čase, kar pomeni, da je bilo Kristusovo rojstvo pomembno ne samo za tisti čas, v katerem je živel na Zemlji, ampak je pomembno za vse čase.

Sveče simbolizirajo:

• Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje.

• Druga sveča simbolizira mir.

• Tretja sveča simbolizira veselje, zato je ponekod roza barve. Tu se pozornost od spokornosti in upanja obrne na bolj veselo vzdušje pričakovanja.

• Četrta sveča predstavlja ljubezen.

Sveče so vijolične barve, ki  je barva spokornosti in posta, pa tudi barva pričakovanja. Po nekaterih tradicijah (npr. v ZDA) tretjo svečo zamenjajo s svečo roza barve

Ponekod na sredino venca postavijo še peto svečo, ki je bele barve. Imenuje se Kristusova sveča.

Adventni venec – središče družinskega zbiranja

Izdelava adventnega venčka in zbiranje okrog njega v večernem pogovoru in molitvi je za zakonca in otroke neprecenljiv vir notranjega miru in povezanosti v družini. Kar priznajmo si, da za našo odtujenost niso krive že  konec novembra bleščeče okrašena okolica in dolgo v noč odprte trgovine ter prireditve, zabave in sprejemi, ki se jih moremo ali moramo udeleževati. Tudi brez naštetega večere preživljamo vsak pred svojim televizorjem, računalnikom ali telefonom. Zato moramo adventni venec, ta simbol svetlobe, večnosti in Božje ljubezni izkoristiti za osebno duhovno pripravo in spreobrnitev, predvsem pa za druženje ter ohranjanje miru in odnosov v družini.

Adventni koledar

Misijonskem središču Slovenije vsako leto pripravijo adventni koledar, ki ga otroci dobijo pri verouku. V njem je zgodba za vsak dan, ki jo v naši družini prebiramo zvečer, ko zvečer ugasnemo vse elektronske naprave in prižgemo adventni venec. Samo molitev je za otroke lahko dolgočasna. O prebrani zgodbi se lahko še pogovarjamo in z nestrpnostjo pričakujemo nadaljevanje, ki bo sledilo naslednji adventni večer.

Idej o adventnih koledarjih, ki jih lahko izdelamo sami ali kupimo je veliko.

Postavitev jaslic

Lepo je, da z načrtovanjem postavitve jaslic začnemo že takoj na začetku adventa. Nabiranje maha in priprava ostalih predmetov, ki jih bomo potrebovali za naše družinske jaslice naj bo skupna družinska skrb, predvsem pa priložnost za duhovno pripravo na božič. Nič ni slabšega, če s postavitvijo jaslic hitimo na sam božični večer. Takrat je samo še čas za postavitev Jezuščka v hlevček in blagoslovitev jaslic in doma.

jaslice

Nasveti za poglobljeno doživljanje adventa:

  1. Načrtuj pravočasno izdelavo adventnega venca in jaslic.
  2. V družini se dogovorite, kako boste preživljali večere ob adventnem venčku (molitev, branje, pogovor, čaj).
  3. Nič ni izgubljeno, če kakšen dan izpustite. Pomembno je, da ne prenehate.
  4. Sprejmi osebno odločitev za pričakovanje prihoda Jezusa v tvoje srce.
  5. Čim pogosteje obiskuj svete maše, opravi spoved in prejmi sveto obhajilo.
  6. Misel na advent naj prežema ves tvoj dan. V pomoč ti ponujam odlomke iz Svetega pisma (odlomki so iz Božje besede za vsako adventno nedeljo). Izpiši si jih in  jih cel teden ponavljaj ter o njih razmišljaj.

Noč se je pomaknila in dan se je približal. Odložimo torej dela teme in si nadenimo orožje svetlobe. (Rim 13,12)

Zato se sprejemajte med seboj, kakor je tudi Kristus vas sprejel v slavo božjo. (Rim 15,7)

 Potrpite tudi vi, okrepite svoja srca, kajti Gospodov prihod je blizu. (Jak 5,8)

Ko se je Jožef zbudil iz spanja, je storil, kakor mu je naročil Gospodov angel, ter je svojo ženo vzel k sebi. (Mt 1,24)

Adventni čas ti s svojo simboliko lahko ponudi vznemirljiva duhovna odkritja. Za zakonce in družine pa je priložnost za poglabljanje medsebojnih odnosov.

Veselim se tudi tvojega mnenja, podelitve izkušenj, pričevanj in adventnih spodbud. Podeli jih z nami v spodnjih komentarjih.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.